
QUESTIONS?
Contact ISMA Practice Management staff at (800) 257-4762 or (317) 261-2060.

This information is current and accurate as of 9/15/2014. Please check the references for regular updates.

NEW PATIENT VS. ESTABLISHED PATIENT SELECTION ASSISTANCE

Applicable References: CPT-4 (current) coding book ©AMA; Wisconsin Physician Services (WPS), www.wpsmedicare.com; Internet only manual 100-04, chapter 12, 
section 30.6.7, www.cms.gov/manual.

Definitions

• New Patient - A new patient is defined as one who has not received any professional services from a physician or physician group practice (same  
 physician specialty) within the previous 3 years, e.g., evaluation and managment (E/M) services, surgical procedures or other face-to-face services.
 - An interpretation of a diagnostic test, reading an x-ray or EKG, etc., in the absence of an E/M service or other face-to-face service with a patient  
  does not affect the designation as a new patient.
 - Physicians in the same group practice of the same specialty are to bill and be paid as though they were a single physician.
 - Physicians who are of a different specialty may bill and be paid without regard to their membership in a group.

• Established Patient - An established patient is one who has received professional services from a physician or a physician in the same group  
 practice of the same specialty within the previous 3 years.
 - If a physician is on call or covering for another physician, a patient’s encounter will be handled the same as if the unavailable physician were there.

Additional Information
• No distinction is made between new and established patients in the emergency department.
• Physicians who share the same tax ID are part of the same group even if they are in different locations.

Common Scenario Established Patient New Patient

A physician leaves a practice to join a new 
one. A patient follows the physician to the 
new practice.

Patient sees original physician at new 
practice. The patient is considered an estab-
lished patient for all physicians of the same 
specialty at the practice.

Patient sees another physician in the new practice 
before seeing their original physician. For this physician, 
they are a new patient.

The professional component of a previous 
procedure is billed within a 3-year time period, 
e.g., a lab interpretation is billed and no E/M 
service or other face-to-face service is billed.

This patient remains a new patient for the initial E/M 
visit.

A physician and nurse practicioner (NP) are in 
the same office. The physician sees a patient; 
the NP later sees the same patient.

NP can perform and bill for a new patient visit as long as:
• the NP performed and documented the service
• the service meets the criteria for a new patient visit
• the NP bills under his/her own NPI

A family physician sees a new patient and 
refers to a surgeon in the same group with the 
same tax ID.

If the surgeon has not seen the patient in the past 3 
years, he/she is considered a new patient since the two 
physicians are of different specialties.

A patient presents with a new problem within  
3 years for a visit.

This is an established patient; a previous or 
new problem has no bearing on this. If it has 
been under 3 years since professional services 
were rendered, it is an established patient. 

If it has been 3 years or more, it is a new patient.


